Ce este psihoterapia?
Psihoterapia este o relatie bazata pe incredere si confidentialitate.
Asemeni celorlalte relatii semnificative din viata ta, poti folosi relatia psihoterapeutica pentru a creste si a te dezvolta.
Spre deosebire de celelalte relatii din viata ta, in relatia psihoterapeutica ajutorul iti vine de la o persoana calificata in acest sens – pentru a deveni psihoterapeut in Romania este necesara o formare post-universitara cu o durata intre 2 si 4 ani.
Ce beneficii obtii in urma psihoterapiei?
1. Clarificare
Asemeni multor oameni, detii credinte si convingeri pe care le-ai preluat din familie sau din mediul social si care nu intotdeauna sunt functionale, adica te impiedica sa te descurci in rezolvarea problemelor care apar in viata ta.
In primele etape ale psihoterapiei are loc o constientizare a conceptiilor, atitudinilor, sentimentelor tale. Iti este din ce in ce mai clar care sunt motivele reale care stau la baza actiunilor tale.
2. Relatii mai bune
Ulterior, cand stapanesti procesul de clarificare a semnificatiei comportamentului, incepi sa il extinzi si asupra celorlalte persoane cu care vii in contact, intelegand astfel ca oamenii se comporta intr-un anumit fel datorita fortelor motivationale care ii imping in directia respectiva. Constientizand acest lucru, vei renunta usor-usor la teama si te vei comporta mai spontan, ceea ce iti va aduce relatii mai semnificative, mai autentice.
Pe parcursul psihoterapiei constati ca nu este necesar sa te conformezi asteptarilor altcuiva. Este in regula sa te comporti asa cum simti TU ca e mai bine, fara ca acest lucru sa te faca sa iti pierzi prietenii sau relatiile importante.
3. Pozitivitate
Depasindu-ti fricile, faci loc pozitivitatii in viata ta.
Poate ca viata nu merge asa cum iti doresti, te simti ranit/a de cineva apropiat, simti ca ceilalti nu te inteleg si iti este foarte greu sa obtii ceea ce vrei. Parca totul este o lupta, ca si cum trebuie sa depui un efort suprauman pentru a obtine chiar si cel mai marunt lucru.
Prin psihoterapie iti restructurezi modul in care privesti acum toate aceste aspecte. Intelegi care iti sunt prioritatile si adopti o atitudine constructiva care te duce catre atingerea obiectivelor. Te simti stapan/a pe viata ta.
4. Sanatate
Adoptarea unei atitudini pozitive, imbunatatirea relatiilor si alinarea durerii sufletesti iti trezesc dorinta de a avea mai multa grija de tine, de corpul tau. Devii mai atent/a la semnalele pe care corpul ti le trimite si le gasesti imediat semnificatia. Dai curs nevoilor tale de odihna, de relaxare, de miscare si renunti la obiceiuri nocive pentru organismul tau, imbunatatindu-ti conditia fizica.