Te poti vindeca de atacurile de panica

Cine a trenormal life can i havecut printr-un atac de panica stie ca acele trairi si simptome sunt printre cele mai intense experimentate vreodata. Stie ca, in acel moment, te simti de parca nu ar exista alta posibilitate decat sa ramai blocat si sa speri ca va trece cat mai repede.
 
Atacul de panica este o descarcare foarte intensa, paroxistica, de simptome fizice si trairi psihologice. Cel mai frecvent intalnit simptom fizic este accelerarea batailor inimii, dar mai putem simti si ca incepem sa tremuram, ametim, ne sufocam, ni se pune un nod in gat etc. La nivel psihologic, simtim ca ne cuprinde frica, o frica intensa, paralizanta.
 
In aceasta stare este foarte greu sa mai ramai conectat la ceea ce se intampla in exterior, simti ca trebuie sa te opresti din tot ceea ce faci si sa te repliezi in interior. Tot ceea ce simti este atat de intens incat nu poti face nimic altceva decat sa fii atent la simptome si la tot ce se intampla in corpul tau.
 
Un atac de panica poate dura cateva minute. Aparitia sa nu are o cauza clar identificata, insa se considera ca ar avea la baza un mix de factori ce includ tendinta de a reactiona anxios la situatii, traversarea unor perioade dificile, de schimbare si adaptare, cu mult stres, ganduri negative si ingrijorare, o experienta traumatica etc.
 
In urma atacurilor de panica pot aparea ingrijorari legate de starea de sanatate (oare am ceva la inima? oare incep sa innebunesc?). Anxietatea anticipatorie (ce ma fac daca am un alt atac de panica?) aduce cu sine un comportament de evitare a unor situatii care in trecut au generat atac de panica. Astfel, ne restrangem din ce in ce mai mult sfera activitatilor si putem ajunge pana la a nu mai iesi din casa deloc sau doar daca suntem insotiti de cineva.
 
Se ingusteaza tot mai mult sfera activitatilor si a persoanelor pe care le frecventam. Din pacate, foarte multe persoane ascund celorlalti ca sufera de atacuri de panica si tind sa se izoleze de ceilalti. Ajungem sa credem ca avem o problema grava pe care nu stim cum sa o gestionam, ceea ce ne face sa ne simtim slabi, neputinciosi si neajutorati, fapt ce duce la pierderea increderii in sine.
 
Desi exista tratament si rezultatele sunt foarte bune, destul de putini oameni care sufera de atacuri de panica apeleaza la specialisti pentru un tratament adecvat, probabil din lipsa informarii.
 
Daca medicamentele actioneaza asupra simptomelor, psihoterapia cauta semnificatia personala a atacurilor de panica pentru identificarea cauzelor, dupa care ofera modalitati eficace de a gestiona un atac de panica atunci cand apare, de a combate gandurile negative care genereaza panica si, de asemeni, ajuta la intreruperea cercului vicios al fricii de a avea un alt atac de panica.